onsdag 23. april 2008

Lyrikkoppgave


Halldis Moren Vesaas
- en representant for nynorsk språk og kultur
.
Vi var fire på gruppen som fikk i oppgave å lage en presentasjon om Halldis Moren Vesaas, og det gikk veldig greit med tanke på tiden vi fikk til disposisjon. Vi fikk samlet det viktigste om henne og fremførte på PowerPoint. Vi valgte å snakke litt om hennes liv generelt, om diktningen, barnebøkene og sakprosaen. Jeg hadde hørt om henne fra før og visste at hun har skrevet en del dikt, men utover det, lite.

Hun har skrevet utrolig mye; deriblant sakprosa og barnebøker men hun blir nok hovedsaklig husket for diktningen. Hun var også en kulturarbeider, gjendikter og oversetter. Hun ble født 18. november 1907 i Trysil og døde 8. september 1995 i Oslo. Hun var gift med Tarjei Vesaas og sammen hadde de to barn. Det som karakteriserer mange av Halldis dikt, er den tradisjonelle formen og handlingene om kvinneliv, kjærlighet, meningen med livet, etter hvert også døden. Hun brukte svært ofte personlige erfaringer og tanker da hun skrev. Hun tok opp tema som folk vanligvis ikke snakket om. Hun vant utallige priser og ble nominert til mange. Dette er noe av det vi presenterte forrige norsktime.

Det var en litt spesiell måte å jobbe på. Grunnen til at vi fikk så lite tid til å jobbe med det tror jeg er fordi at vi skal lære oss å samle det viktigste fra ulike kilder, jobbe effektivt og innarbeide gode arbeidsvaner. Utfallet blir selvsagt ikke like bra med mindre tid. Godt gruppesamarbeid er også avgjørende for at resultatet på en slik oppgave skal bli bra, og det er en fin egenskap å kunne jobbe med andre og dele ideer og tanker med andre mennesker. Det er nemlig noe som heter at "flere hoder tenker bedre enn ett". Noe som var negativt ved arbeidsmetoden var at jeg synes det var vanskelig å ta til seg stoffet når vi måtte gjøre alt så raskt. Dessuten blir det en del "klipp og lim" i forhold til den korte tiden vi har til disposisjon, og et viktig poeng er vel at vi skal lære å skrive med egne ord.
.
Avslutter med et dikt skrevet av Halldis Moren Vesaas selv. Det handler om at det viktige og det som virkelig gir mening med livet er den kjærligheten og forholdet mennesker har med hverandre.


Å vere i livet fra I ein annan skog, 1995

Dette: Å vere i livet,
open for alt ikring,
bunden med sterke røter
til menneske og til ting,
gi både hjarte og hender
i omsorg som aldri svik,
var det som gav meining til ferda di
og lét deg få kjenne deg rik.

Og den som er rik vil ha seg
eit hus som er såleis bygt
at alle som høyrer til huset
kjenner det godt og trygt,
og såleis at framande gjerne
kjem innom dørene der
og aukar den rikdom som finst der før
med alt det dei sjølve er.

Fattig var du om aldri
i livet du kjenne fekk
at mellom deg og dei andre
levande straumar gjekk
av tillit og varme som styrkte
kvart band som til livet deg batt,
og lar deg få kjenne, når alt blir gjort opp,
at meir enn du gav, fekk du att.


Kilder brukt til forberedelse av prosjekt: vesaas.no og wikipedia.org
Bildet er begge gangene (til blogging og gruppeprosjekt) hentet fra Google

Ingen kommentarer: